Als u zelf elektriciteit produceert, dan zijn er momenten waarop u de geproduceerde elektriciteit niet zelf verbruikt en deze dus in het elektriciteitsnet injecteert.
U kan enkel een terugleveringscontract afsluiten met een leverancier als u een
digitale meter
heeft. Zo ontvangt u een vergoeding voor de elektriciteit die u produceerde en op het net injecteerde. Met een terugleveringscontract verkoopt u de door uw installatie geproduceerde elektriciteit die u niet zelf verbruikte aan een leverancier. U kan het huidige aanbod van terugleveringscontracten nagaan via de V-test.
Wanneer u kiest voor een dynamisch geprijsd terugleveringscontract dan wordt u overgeschakeld op een meetregime waarin uw meter op kwartierbasis gelezen wordt. Uw leverancier zal ervoor zorgen dat u op dit meetregime wordt overgeschakeld.
Uw leverancier is verplicht om op uw vraag een terugleveringscontract aan te bieden maar kan vrij bepalen aan welke prijs hij de elektriciteit die u op het net zet wil opkopen. Een terugleververgoeding van € 0/kWh is hierbij niet uitgesloten.
In de V-test® geven we een overzicht van alle terugleveringscontracten die momenteel worden aangeboden, inclusief de voorwaarden per contract.
Wettelijk gezien is dat mogelijk.
Leveranciers kunnen wel als voorwaarde stellen dat u voor het afsluiten van een bepaald terugleveringscontract ook een afnamecontract bij hen moet hebben. Opgepast! Een gunstig geprijsd terugleveringscontract wordt niet noodzakelijk samen aangeboden met een goedkoop afnamecontract. Wat voor u het interessantste pakket vormt, hangt af van de hoeveelheid elektriciteit die u afneemt en de hoeveelheid die u verkoopt. Via de V-test® kan u een correcte afweging maken.
In de V-test® geven we een overzicht van alle afname- en terugleveringscontracten die momenteel worden aangeboden, inclusief de voorwaarden per contract.
Meer informatie hierover vindt u in Circulaire 2023/C/42 van de FOD Financiën van 17 april 2023 over de persoon-aan-persoonverkoop van overtollige elektriciteit geproduceerd door een particulier. Deze circulaire is raadpleegbaar via de databank FISCONETplus: MyMinfin. Deze circulaire bespreekt in eerste instantie de fiscale behandeling van de inkomsten uit de persoon-aan-persoonverkoop van overtollige elektriciteit geproduceerd door een particulier, maar gaat ook in op btw-aspecten (zie o.m. punt 12 e.v.). De circulaire bepaalt bovendien dat ze ook van toepassing is op de injectievergoeding, zijnde de vergoeding die eigenaars van zonnepanelen en een digitale meter van hun energieleverancier ontvangen voor de opgewekte energie die ze op het net injecteren (zie punten 18-19 van de circulaire).
Als u een ander energiecontract (afname- en/of terugleveringscontract) afsluit bij uw huidige leverancier, dan maakt uw leverancier geen slotfactuur op.
Als u een nieuw energiecontract (afname- en/of terugleveringscontract) afsluit bij een andere leverancier dan diegene waarbij u vandaag elektriciteit koopt en/of verkoopt, dan maakt uw huidige leverancier een slotfactuur op.
Als u geen terugleveringscontract afsluit, dan wordt de elektriciteit die u op het net zet toegewezen aan uw distributienetbeheerder. U ontvangt in dat geval geen vergoeding.