Op vtest.vreg.be kan u de V-test® vinden.
Niets.
Als u uw laatste eindafrekening bij de hand hebt om de V-test® te doen, dan kan u uw meest recente jaarlijks verbruik invoeren. We hebben dan uw verbruik in kWh nodig, geen bedragen in euro. Maar ook zonder eindafrekening in de buurt kan u de V-test® doen, op basis van een inschatting van uw verbruik.
Hoeveel energie neemt u af van het net? Heeft u zonnepanelen? Injecteert u elektriciteit in het net? Die gegevens kan de V-test® ophalen uit uw Fluvius-profiel. U moet dan niets meer zelf invullen. Dat kan zowel voor gebruikers met een digitale meter als met een klassieke meter. Zo hoeft u niet meer op zoek naar uw jaarlijkse afrekening. Ontdek de voordelen van een persoonlijk profiel.
Maak een persoonlijk 'Mijn V-test®'-profiel. Geef Fluvius de toestemming om uw gegevens met de V-test® te delen. Dat moet u maar 1 keer in orde brengen.
Wie kan die toestemming geven? Dat kan enkel de houder van het energiecontract doen:
Toestemming geregeld? Dan kunt u met 1 klik de V-test® uitvoeren. De V-test® toont om welke gegevens van Fluvius gebruikt worden. Zo zijn gebruikers zeker dat de V-test® de resultaten met het juiste verbruik berekent.
Dat kan zeker! In dat geval kan u de V-test® ook doen op basis van een inschatting van uw verbruik.
Ook als u uw verbruik kent, zal uw eindfactuur trouwens niet exact gelijk zijn aan de inschatting die de V-test® voor u maakt. U zal het komende jaar immers niet exact hetzelfde verbruiken als het voorbije jaar.
Ja, ook de meeste bedrijven kunnen energiecontracten en energieleveranciers vergelijken via de V-test®. Alleen heel grote verbruikers – met een jaarverbruik van meer dan 100 MWh elektriciteit en meer dan 150 MWh aardgas – moeten een offerte op maat vragen bij de leveranciers.
Ja, een Vereniging van Mede-Eigenaars (VME) beschouwen we als een professionele afnemer (artikel 1.1.3., 67° van het Energiedecreet).
Alle contracten van alle energieleveranciers op de Vlaamse energiemarkt zijn opgenomen in de V-test®.
Alle contracten in de V-test® zijn contracten die leveranciers momenteel aanbieden. Staat uw contract niet in de lijst? Dan biedt uw leverancier dat niet meer aan.
Alle contracten in de V-test® zijn contracten die leveranciers momenteel aanbieden. Staat een leverancier niet in de lijst? Dan biedt hij op dit moment geen contracten aan, bijvoorbeeld door een klantenstop. Wilt u meer informatie? Kijk dan op de website van die leverancier.
Ja, de V-test® wordt continu aangepast met de meest recente energiecontracten en prijzen. U ziet enkel contracten waar u effectief op kan intekenen, met de prijzen die op vandaag worden aangeboden.
Het resultaat van de V-test® is altijd een inschatting, zoals bij alle vergelijkingswebsites.
Hoeveel u uiteindelijk zal betalen, hangt allereerst af van uw precieze energieverbruik tijdens het komende jaar.
Als u volgens de V-test® bijvoorbeeld 150 euro bespaart, kan dat voordeel achteraf gezien misschien maar 120 euro zijn (als u meer verbruikt hebt door een strenge winter bijvoorbeeld, of wanneer u onverwacht een tijdje vaker thuis bent). Omgekeerd kan uw uiteindelijke voordeel misschien ook oplopen tot 180 euro (na een zachte winter bijvoorbeeld, of wanneer u toevallig op reis bent tijdens de koudste periode).
Daarnaast is het ook mogelijk dat de prijs die u per kWh betaalt, variabel is en dus verandert tijdens het jaar. Variabele energiecontracten evolueren immers mee met de prijzen op de energiebeurzen. Dan is het precieze bedrag van uw energiefactuur uiteraard nog moeilijker te voorspellen.
Afwijkingen tussen de prijzen in de V-test®, de websites van de leveranciers en andere prijsvergelijkingswebsites kunnen verschillende redenen hebben.
Herberekening energieverbruik: de energie-afrekening waarop u zich baseert om de V-test® te doen, gaat meestal over een periode van minder of meer dan één jaar. Om uw verbruik zo nauwkeurig mogelijk in kaart te brengen, kan u dat in de V-test® herrekenen naar een periode van precies één jaar. Veel simulatiemodules op websites van leveranciers hebben die mogelijkheid niet, waardoor de getoonde prijzen mogelijk gebaseerd zijn op een verschillend verbruik. En dus zullen verschillen.
Zie FAQ over berekening variabele energieprijzen in de V-test®
Voor contracten met een variabele energieprijs houden we rekening met de verwachte energieprijzen voor de komende 12 maanden om de geschatte jaarkost te berekenen in de V-test®.
De rangschikking van de contracten is dan minder afhankelijk van de parameter die de leverancier kiest. Zo kan je contracten makkelijker vergelijken. We maken dan ook een vergelijking op basis van prijzen in de toekomst en niet op basis van het verleden. We willen de eindgebruiker altijd zo goed mogelijk informeren.
De V-test® berekent de verwachte jaarkost telkens voor de eerstvolgende 12 maanden. Voor een variabel contract houdt de V-test® daarbij rekening met de verschillende parameters van elk contract: de termijn (maand of kwartaal) waarop de prijs wijzigt, de beurs waarop de leverancier koopt (spot- of forwardparameter) en de prijsnoteringen.
Willen consumenten energiecontracten met de V-test® vergelijken? Dan maakt de V-test® voor alle variabele contracten een schatting van de jaarkost op basis van beschikbare prijsnoteringen op de energiebeurzen voor toekomstige leveringen, zowel voor contracten die werken met een forward- als spotparameter.
Wil u weten wat en spot- en forwardparameter is? Lees ook ‘Hoe wordt de prijs van een variabel energiecontract geïndexeerd?’
Contracten met forwardparameter
Berekent de V-test® de jaarkost van een variabel contract met forwardparameter? Dan is de werkelijke eenheidsprijs per kWh van het contract enkel gekend voor de eerste termijn (maand of kwartaal). De V-test® gebruikt dan de werkelijke waarde voor die eerste termijn, zoals de waarde op de tariefkaart. De eenheidsprijs voor de volgende termijnen is nog niet gekend. Dan gebruikt de V-test® per termijn het rekenkundig gemiddelde van de 5 laatste prijsnoteringen vóór de voorlaatste werkdag voor de maand van de V-test® update.
Contracten met spotparameter
Berekent de V-test® de jaarkost van een variabel contract met spotparameter? Dan is de werkelijke eenheidsprijs per kWh van het contract nog voor geen enkele termijn (maand of kwartaal) gekend. Die eenheidsprijs is pas gekend na afloop van de termijn. De V-test® gebruikt dan energieprijscurves die beschikbaar zijn op de voorlaatste werkdag van de maand vóór de maand van de V-test® update. Dat zijn prijscurves die een voorspelling geven van de energieprijzen op uurbasis voor elektriciteit en dagbasis voor gas. Ze baseren zich daarvoor op de forward-prijsnoteringen en op de historische relatie tussen forward- en spot-prijzen. Er is maandelijks telkens één nieuwe energieprijscurve beschikbaar voor elektriciteit en één voor gas.
Meer weten over de berekening van de geschatte jaarkost? Lees de volledige nota.
Lees ook ‘Hoe berekenen leveranciers de prijs van een variabel energiecontract?’ en ‘Hoe wordt de prijs van een variabel energiecontract geïndexeerd?’.
De oude berekeningsmethode had zijn tekortkomingen om de jaarkost van variabele contracten te berekenen. De tekortkomingen kwamen sterk naar boven in de energiecrisis en de sterk stijgende energieprijzen. Met de nieuwe methode maakt de V-test® de best mogelijke inschatting van de jaarkost. De methode houdt rekening met de verwachte energieprijzen voor de komende 12 maanden. We maken op die manier een vergelijking op basis van prijzen in de toekomst en niet op basis van het verleden. De rangschikking van de contracten is dan minder afhankelijk van de parameter die de leverancier kiest. Zo kan je makkelijker contracten vergelijken. Met de nieuwe methodologie willen we ook tegengaan dat sommige leveranciers een betere plaats in de V-test® krijgen door regelmatig de gebruikte parameter te veranderen (gaming).
Het blijft natuurlijk nog altijd een inschatting op basis van de informatie die vandaag beschikbaar is. Hoe de prijzen in werkelijkheid zullen evolueren, kunnen we op voorhand niet weten. Bij de afrekening betaal je op basis van de werkelijke waarde.
Sinds november 2022 gebruiken alle regulatoren dezelfde berekeningsmethode. Bij sommige commerciële prijsvergelijkers kunnen de waarden verschillen. Dat kan zijn om verschillende redenen:
Ook voor de tariefkaarten van leveranciers kunnen er verschillen zijn. Wettelijk gezien moeten de prijzen op de tariefkaarten volgens de laatst gekende indexatieparameter zijn (de beurs die het contract volgt). Sommige leveranciers gebruiken op de tariefkaart ook de geschatte prijzen voor de komende 12 maanden.
Dat hangt af van een aantal dingen:
Meer weten over indexatie van contracten? Lees de volledige nota.
Lees ook ‘De V-test® berekent de geschatte jaarkost voor variabele contracten op een nieuwe manier. Hoe gebeurt die berekening?’
Leveranciers berekenen de prijs van een variabel energiecontract volgens een formule in de vorm:
(a * X) + b.
U vindt de prijsformule en de gebruikte indexatieparameter in de tariefkaart van elk contract. In de V-test® vindt u bij de details van elk contract de prijsformule, de indexatieparameter en een link naar de tariefkaart.
Meer weten over de prijsberekening? Lees de volledige nota.
Lees ook ‘Hoe wordt de prijs van een variabel energiecontract geïndexeerd?’
Elk jaar ontvangt u een jaarafrekening. Een jaarafrekening gaat over het totale elektriciteits- en/of aardgasverbruik over een periode van ongeveer een jaar. In de loop van dat jaar kunnen energieprijzen schommelen. Hebt u een contract met een variabele prijs? Dan volgt die prijs de prijzen op de energiebeurzen. De prijzen op de energiebeurzen worden onder andere bepaald door vraag en aanbod (bv. seizoensschommelingen).
Voor vergoedingen op basis van uw verbruik (c€/kWh) gebeurt de verdeling van het jaarverbruik over de verschillende verbruiksperiodes doorgaans op basis van de in de markt vastgelegde verbruiksprofielen.
Lees meer op https://www.vlaamsenutsregulator.be/nl/variabele-energieprijzen-op-uw-afrekeningsfactuur
Dat hangt af van wat u belangrijk vindt. Naast de prijs spelen nog een aantal factoren mee:
Daarnaast moet u er bij stilstaan dat er aan bepaalde contracten voorwaarden verbonden zijn. Zo ontvangt u bij sommige contracten geen facturen op papier, maar enkel per e-mail. Of kan u de klantendienst enkel online of per e-mail bereiken en niet telefonisch. Betalen via domiciliëring is bij sommige contracten verplicht, of je moet een voorschot voor een jaar betalen bij de start van het contract. Al die informatie kan u in de V-test® terugvinden bij de details van een contract.
Alle contracten in de V-test® zijn contracten die leveranciers momenteel aanbieden. Wilt u een contract afsluiten? Klik dan op ‘Meer details’ bij het contract dat u gekozen hebt. Daar vindt u via ‘Contract afsluiten’ de link naar de website van de leverancier, zoals u op de afbeelding ziet. Als dat mogelijk is, komt u terecht op een webpagina waar u meteen het gekozen contract kan afsluiten. Leveranciers hebben niet altijd een aparte pagina per product. Vindt u het gekozen product niet terug? Dan neemt u best contact op met de leverancier.
Ja, dat kan. Met een persoonlijk profiel kan u kiezen om uw contract ook in de resultatenlijst te zien. Zo ziet u in één oogopslag of u nog goed zit met uw huidig contract. En vergelijkt u makkelijk met prijzen en tariefkaarten van andere contracten.
We raden aan om de V-test® toch zeker elk jaar opnieuw te doen om te kijken of u nog wel van het meest voordelige tarief geniet. Contracten van bepaalde duur worden immers vaak na het einde van de contractperiode stilzwijgend verlengd, waardoor de kans reëel is dat uw leverancier u een nieuw, minder voordelig tarief aanrekent. Maar ook voor contracten van onbepaalde duur is het aangewezen om zeker elk jaar opnieuw de V-test® te doen.
Dat verschilt van energieverbruiker tot energieverbruiker. Hoeveel u kan besparen door contracten te vergelijken, hangt natuurlijk af van uw huidige contract en uw huidige leverancier, en van uw persoonlijke situatie. Maar voor een gemiddeld gezin zit er tussen het goedkoopste en het duurste contract op de markt op jaarbasis toch al snel een paar honderd euro verschil. Vergelijken loont dus absoluut.
Ja, groepsaankopen staan in de resultatenlijst van de V-test® op twee voorwaarden:
Dat is mogelijk, maar groepsaankopen zijn niet altijd een garantie op de meest voordelige prijs. Aan groepsaankopen neemt slechts een beperkt aantal leveranciers deel, terwijl de V-test® alle energiecontracten van alle energieleveranciers in Vlaanderen vergelijkt. Vergelijk het aanbod dat u via een groepsaankoop ontvangt, daarom best ook nog even met het andere aanbod in de V-test®. Ontdek waarop u moet letten bij een groepsaankoop.