De CO2-waardeketen omvat alle stappen in de verwerkingsketen van CO2, waaronder CO2-afvang, -hergebruik en -opslag. Dat proces staat ook bekend als CCUS: Carbon Capture, Utilization, and Storage.
Het doel is de hoeveelheid CO2 die in de atmosfeer vrijkomt te verminderen. Dat kunnen we bereiken door CO2 af te vangen en veilig ondergronds in lege gasvelden of diepe geologische formaties op te slaan of te hergebruiken.
Belangrijkste elementen van de CO2-waardeketen:
Het decreet over de operationalisering van een Vlaamse Nutsregulator van 19 april 2024 wijst de Vlaamse Nutsregulator aan als regulator voor de markt voor het vervoer van koolstofdioxide via pijpleidingen. Die rol is vastgelegd in het decreet van 29 maart 2024 over het vervoer van koolstofdioxide via pijpleidingen in het Vlaamse Gewest.
Het decreet van 29 maart 2024, ook bekend als "het CO2-decreet," biedt het wettelijk kader voor het vervoer van CO2 via pijpleidingen in Vlaanderen. De meeste bepalingen traden in werking op 26 augustus 2024. Deze bepalingen treden in werking op 30 juni 2025:
De uitvoeringsbepalingen bij het CO2-decreet zijn opgenomen in het Besluit van de Vlaamse Regering van 7 juni 2024, ook wel "het CO2-besluit" genoemd. Het besluit regelt het vervoer van CO2 via pijpleidingen in het Vlaamse Gewest. Het trad in werking op 26 augustus 2024.
Het Ministerieel Besluit over de procedure voor de aanwijzing van een beheerder van het vervoersnetwerk om CO2 te vervoeren via pijpleidingen in het Vlaamse Gewest werd op 6 november 2024 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
De Europese Unie speelt een belangrijke rol in de transitie naar een koolstofarme economie. CO2 afvangen, hergebruiken en opslaan zijn daarbij essentieel. De EU heeft strategische beleidsdocumenten en wetgevingskaders ontwikkeld om die transitie te ondersteunen: