In een gebouw met een collectieve verwarming wordt de warmte opgewekt in een centraal opgestelde verwarmingsinstallatie. Die warmte wordt via leidingen verdeeld over de verschillende (woon)eenheden binnen dat gebouw.
Een deel van de warmte kan ook gebruikt worden voor de verwarming van gemeenschappelijke delen van het gebouw.
Bij collectieve verwarming is er een beheerder van de centrale bron. Die beheerder kan ook taken uitbesteden aan een metingbedrijf.
Bij collectieve verwarming is er een beheerder van de centrale bron. Meestal gaat dit om:
Voor de wetgeving is de beheerder van de centrale bron bij collectieve verwarming de leverancier. De beheerder van de centrale bron heeft volgende taken:
Meestal is er ook een metingbedrijf. Dat is een commerciële partij. Zij staan in voor:
Dat gebeurt op vraag van de VME, syndicus of SHM. De contactgegevens van het metingbedrijf staan vermeld op de factuur die je ontvangt.
Woon je in een appartement met collectieve verwarming? Dan heb je zelf geen contract met een leverancier van aardgas of stookolie. Je kan dus zelf geen leverancier kiezen of van leverancier wisselen. De beheerder van de centrale bron beslist daarover, vaak wel na overleg met de bewoners.
De Vlaamse Nutsregulator is niet bevoegd voor het sociaal tarief voor collectieve verwarming. Meer info hierover vindt u terug op de website van de FOD Economie.